måndag 1 september 2008

Sug

Det finns risksituationer för återfall och man kan lära sig att känna igen dessa. Det finns en del grundverktyg som man kan använda sig av. Man blir medveten om konsekvenserna som blir om jag dricker.
Själva suget uppleva olika men ofta kan men beskriva känslor och fysiska upplevelser och tankar kring drogen. Det kan vara en känsla av nervositet, tilltagande tankar på hur man skulle må om man använde och idéer om lämpliga tillfällen att använda de närmaste timmarna eller dagarna.
Alkoholigttag är vanligt och inte ett tecken på motivation eller en dålig prognos.
Suget utlöses ofta av någon situation t.ex. om någon dricker i en närhet.
Känslor som trötthet, stress och besvikelse kan utlösa sug men det kan även positiva känslor som upprymdhet eller förälskelse.
Första steget i suget är att identifierade mer specifika situationer som utlöser sug tex. att vara på fest, att ha alkohol hemma eller träffa bekanta som dricker.
Enklaste sättet att bemästra suget är att undvika dessa situationer eller utsätta sig för dem så lite som möjligt.
Med sug utlöses även i situationer som vi inte kan förutse och av känslor som vi inte kan undvika.
I dessa situationer finns förslag till strategier:
1. Att använda sig av någon avledande aktivitet: ta en promenad, lyssna på musik, ägna sig åt en hobby
2. Att utmana och förändra sina tankar genom att komma ihåg fördelarna med att inte dricka och att påminna sig om obehagliga upplevelser av drickandet.
3. Att sugsurfa. Sugsurfing handlar om att använda sig av en metafor, där man ser sig själv som en surfare som ska rida på sugvågen och stanna på vågtoppen tills den bryts upp och sjunker undan. Sug liknar havsvågor genom att det blir starkare bara till en viss punkt och sedan försvinner.
Alkoholsugen är ofta korta – någon eller några minuter.
KONTROLLFÖRLUST OCH SUG
Kontrollförlust innebär att man har svårigheter att kontrollera intaget av droger och använder dessa i större mängder och under längre tid än vad som avsetts. Sug (craving) är ett beroendesymtom som består i en stark längtan efter eller ett tvång att använda drogen. Suget upplevs av många som en tankemässig upptagenhet med drogen. Ofta förstärks det när man ser andra använda drogen, när man är stressad eller vid konflikter med andra. Suget kan också uppkomma i positiva situationer: vid trevlig samvaro, vid framgångar och ledigheter eller i miljöer där man tidigare har använt drogen.
Sug och kontrollförlust kan uppstå även efter lång tids drogfrihet, tex vid försök till socialt drickande. Konsekvenserna kan bli en snabb återgång till det gamla missbruksmönstret. Vissa droger, exempelvis opiater, anses ge upphov till ett mycket starkare sug än andra.
Kontrollförluster och sug behöver inte föreligga vid beroendetillstånd. Vid lågdosberoende av bensodiazepiner kan individen ha full kontroll över sitt tablett intag när det gäller mängd och tidpunkt, men kan ändå inte sluta med läkemedlet på grund av abstinensen.
Hos sådana patienter, utan annat beroende, brukar inte heller sug uppträda sedan de slutat med tabletterna.

Inga kommentarer: