tisdag 12 augusti 2008

Kreativitet

För en frisk, fullt fungerande människa är problem, stötestenar, svårigheter och hinder nödvändiga och väsentliga delar av livet - de fungerar som utmaningar för att pröva och utveckla kreativa krafter.
En frisk, kreativ individ välkomnar utmaningar; han sporras i själva verket av problem och uppsöker dem aktivt för den angenäma upplevelsen att kunna bemästra den.
Den icke kreativa reagerar på situationer och händelser i stället för att kreativt agera för att framtvinga nya villkor och situationer.
De flesta kreativa människor har en viss äventyrslusta, en uppriktig vilja att ta chanser .
Genom att de intar denna attityd öppnar och frigör de nästan automatiskt i sin fantasi och besegrar rädslan. Även om livet är fullt av risker är det också fullt av löften.

Att ta ansvar för sig själv innebär att man inser att det man själv som bestämmer vad man gör och vem man är. När människor tar ansvar för sitt eget liv ökar de sina möjligheter och lär sig att träffa val som stärker och berikar dem istället för att åderlåta dem. När människor ägnar uppmärksamhet åt sig själva börjar de inse hur deras invanda sätt att tänka färgar deras upplevelser, begränsar deras möjligheter och hämmar deras positiva, stärkande, kreativa sätt att vara.

Kreativitet kräver inre stillhet och en boning av positiva känslor och emotioner.

Att leva i framtiden, att leva i det förgångna – båda leder till liknade resultat man tappar den rådande kontakten med verkligheten.
Vill man leva rikt och kreativt måste man kunna njuta av stundens upplevelse. Vi måste lära oss att få ut något av varje timme. Först då kommer varje dag att bli meningsfull och berikande.
När man är helt koncentrerad på nuet, kreativt fängslad av det man gör, försvinner känslan av att tiden går.
Att leva kreativt innebär att man gör det intensiva engagemanget till ett konstant tillstånd.
Att planera är att sätta upp mål för framtiden är viktigt. Men detta får inte förväxlas med att leva i framtiden. När vi en gång har bestämt oss för ett mål och gjort upp en handlingsplan bör vi på så sätt och vis glömma bort själva målet. Det vi gör – har och nu – kommer att föra oss dit.

Nuet är den enda verklighet vi har.

När vi gör något bör vi göra det för dess egen skull, för själva upplevelsen. Vi bör njuta av det i nuet. Vi bör försöka se vårt dagliga arbete inte som ett medel att nå något annat, något i framtiden, utan som något värdefullt i och av sig själv.

Vem ? Vad ? Varför ? Hur ? När ? Var ? Öppna och direkta frågor.

Primär kreativitet kommer från det undermedvetna; den är källan till nya upptäckter och idéer som avviker från det som finns just då; den finns hos alla människor, den påträffas hos dem som kan leka, drömma, skratta och slå dank, hos den som kan vara spontana och mer öppna för undermedvetna drifter och impulser; den finns hos dem som accepterar sin mjukhet och kvinnlighet och ett visst mått av svaghet; den finns hos individer med ett starkt intresse för konst och estetik.
Den sekundära kreativiteten har följande kännetecken; den kommer i första hand från det medvetna; den finns hos slutna rigida personer som är rädda för sitt undermedvetna och som är noggranna och försiktiga i allt de gör, hos dem som har det svårt för att leka och som lägger band på sina känslor; den finns hos dem som vill ha ordning och reda i sitt liv och som ogillar poesi och andra uttryck för känslor.
När det gäller kreativt tänkande är det kvalitet som räknas, inte nödvändigtvis kvantiteten
Producerade idéer. Kvantitet är inte värt någonting om man missar själva kärnpunkten. Kreativitet handlar om att tränga in till själva grunden, att urskilja problemets springande punkt och inte att visa upp ett överflöd av infall och idéer.

Inga kommentarer: