torsdag 14 augusti 2008

Kroppens reaktioner vid ångest

Hjärtat och blodet.
· Hjärtat slår fortare för att öka blodcirkulationen.
· Syresatt blod avger syre till vävnader, särskilt i stora muskelgrupper som ben musklerna för att förbereda benen att springa från hotet eller stanna och slåss.
· När blodet strömmar till de stora musklerna går det mindre blod till hud, fingrar och tår, därför kan man känna stickningar här.
Andning.
Andningen blir snabbare och djupare för att öka mängden syre som går till de vävnader som gör sig redo för handling.
Denna våg av häftig andning kan framkalla andfåddhet, en känsla av att man stryps eller kvävs, och till och med smärta i eller tryck över bröstet.
En annan möjlig effekt av häftig andning är att blodtillförseln till huvudet minskar. Detta kan leda till känslor av yrsel och förvirring.
Svettkörtlar.
En ökad mängd svettproduktion skyddar kroppen från överhettning.
Ökad svettning skyddar också på ett annat sätt: angripare skulle ha svårt att slåss med någon som är hal som en ål.
Matsmältningsapparaten.
När energi används för att öka aktiviteten i andra kroppssystem blir det mindre kvar för matsmältningsapparaten, därför minskar produktionen av saliv och matsmältningsvätskor, vilket resulterar i torrhet i munnen, illamående, oro eller känslan av att man har en klump i magen, och ibland även förstoppning.
Ögon
Pupillerna vidgas för att släppa in mer ljus medan ögonen söker igenom omgivningen efter tecken på fara. Detta kan leda till känslighet för ljus.
Ögonen kan också få svårt att konvergera när de försöker hitta källan till fara. Ibland återgår de inte till det normala direkt vilket får människor att klaga över att de ser suddigt.
Energi
Många muskelgrupper spänns som förberedelse för kamp eller flykt. Detta kan resultera i smärtor, värk, darrningar och skakningar.
Eftersom alarmreaktionen har krävt mycket energi känner personen sig vanligen trött och urlakad efteråt.

Inga kommentarer: