söndag 24 augusti 2008

Tålamod

Granska din otålighet och vrede när den kommer över dig. Försök studera den ur ett annat perspektiv, ett där saker och ting utvecklas i sin egen trakt. Det är särskilt välgörande då du känner dig pressad och blockerad eller någon förhindrar det du vill eller måste göra. Hur svårt det än verkar försök att inte spjärna emot det innehavande ögonblickets händelseström, utan i stället lyssna till den.
Vad säger den dig? Vad vill den att du ska göra?
Om den inte säger dig någonting, fortsätt då bara att andas, låt tingen vara som de är, överlämna dig åt tålamodet och fortsätt lyssna. Om den uppmanar dig att göra någonting, gör då det, men gör det medvetet. Ta sedan en paus, vänta tålmodigt och lyssna på nytt.
När du uppmärksammar andedräktens stilla rytm under meditationsövningarna märker du att hjärnan då och då griper in och vill dra dig åt ett annat håll, få dig för sig själv, få dig att påverka vad som händer. Istället för att ge efter ska du försöka att tålmodigt dröja dig kvar vid din andning, intensivt uppmärksam på ögonblickets utveckling, och du ska låta det utvecklas som det vill utan att påtvinga det någonting….bara uppmärksamma det, bara andas….förkroppsliga stillhet och tålamod.

Inga kommentarer: