lördag 9 augusti 2008

Pizza deg

Pizza deg
8 dl mjöl
75-100 gr smör
½ tsk salt
1 msk socker
4 dl mjölk

Pålägg:
Passerad tomat
Oregano
Skinka
Röd-grön- gul paprika
Ost (drabant)

BAGUETTER
Härligt ”sprödsega” bröd. Degen skall jäsas riktigt länge men inte knådas alls, vilket är Till 3 stycken
hemligheten med detta hemmagjorda franskbröd.
1/3 paket jäst
1 !/2 tsk salt
6 dl kallt vatten
13 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Strö på salt och häll på en skvätt av vattnet. Rör om så att jästen löser sig helt. Häll då på resten av vattnet.
Tillsätt mjölet och rör om. Jäs i två timmar i rumstemperatur. Täck över bunken så degen inte torkar.
Smörj ugnen till 250-275 grader. Häll ut den väl jästa degen på bakbordet. KNÅDA INTE. Skär degen med vass kniv i tre delar och fös liksom ihop degen till tre avlånga baguetter lika långa som bakplåten.
Mjöla de utbakade bröden lite lätt och lägg över dem på plåten. Jäs ytterligare 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i den starka värmen ca 15 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare i 15 minuter.Kasta in lite vatten i ugnen ett par gånger under gräddningen, då bildas ånga som ger bröden en lite hård ”baguett-yta”.
Låt bröden svalna under bakduk.
G

Inga kommentarer: