lördag 22 november 2008

Att växa framåt.

När vi kommit i gång kommer rörelsen framåt att bli en naturlig process, om vi fortsätter att vara i rörelse. Ibland tar vi ett par steg tillbaka: Det är också tillåtet.
Ibland är det nödvändigt för att vi ska kunna gå framåt.
Några av oss kanske står inför svåra beslut, beslut om att avsluta förhållanden som är destruktiva och olyckliga. Vi behöver begrava döda förhållanden. Vi kan ta den tid som vi behöver och arbeta med oss själva. När tiden är inne kommer vi att kunna fatta rätt beslut.
En del av oss kanske håller på att försöka reparera skadade men fortfarande levande relationer. Ha tålamod. Kärlek och tillit är bräckliga levande ting.
De växer inte automatiskt på beställning om de blivit skadade. Kärlek och tillit dyker inte upp automatiskt igen om den andra personen blir nykter eller löser det problem han eller hon haft.
Kärlek och tillit måste tillåtas att läka i sin egen takt. Ibland läks de, men inte alltid.
En del av oss kanske inte har någon speciell person att älska. Det kan vara svårt, men det är ingen omöjlig situation. Vi kanske önskar oss och behöver någon att älska, men jag tror att det hjälper om vi älskar oss själva tillräckligt.

Det är OK att leva i ett förhållande, men det är också OK att inte göra det. Hitta vänner att älska och att älskas av, vänner som tycker att vi är värdefulla. Vi kan älska oss själva och veta att vi är bra. Använda de ensamma stunderna som ett andningshål. Lära oss de läxor vi ska lära oss. Växa. Utvecklas. Arbeta med oss själva, så att kärleken, när den kommer, förhöjer ett rikt och intressant liv. Kärleken bör inte vara något som upptar hela vårt liv eller en flykt från ett obehagligt liv. Sträva mot mål. Ha roligt: Lita på Gud och hans tidsplan, Han bryr sig om oss och känner till alla våra behov och önskemål. Hur vår situation än ser ut så kan vi ta det lugnt. Våra hjärtan kanske leder oss dit våra huvuden säger att vi inte borde gå. Våra huvuden kanske envisas med att vi ska gå dit våra hjärtan inte vill följa med. Ibland kan vår förkärlek för grodor leda oss dit, där varken våra hjärtan eller huvuden väljer att vara.
Det är OK.
Det finns inga regler för vem vi borde och inte borde älska och ha relationer till.
Vi kan älska vem vi vill och på vilket sätt vi vill. Men vi måste ta det lugnt och ta den tid som krävs för att göra det på ett sätt som inte skadar oss. Var uppmärksam på vad som händer. Älska utifrån din styrka, inte utifrån din svaghet, och be andra om samma sak. Vi måste fatta bra beslut varje dag om vad vi behöver göra för att ta hand om oss själva. Tillsammans med vår högre makt kommer vi att kunna räkna ut vad vi ska göra. Jag hoppas att vi kommer att finna människor vi gärna älskar – människor som gärna älskar oss och utmanar oss till att växa. Jag hoppas att vi hittar ett arbete som vi tycker om och som utmanar oss till att växa.
Men en liten varning. Ibland händer det att vi förlorar jämvikten. Vi kanske börjar springa och hoppa, och så befinner vi oss plötsligt med näsan mot trottoaren. Alla de gamla sjuka känslorna väller tillbaka. Bli inte rädd, det är normalt. Medberoendes egenskaper, tankemönster och känslor blir vanor. Dessa vanemässiga känslor och tankar kan då och då komma upp till ytan. Förändringar (tom. positiva) vissa omständigheter som påminner om alkoholistiskt vansinne och stress kan framkalla medberoende. Ibland kan vansinnet dyka upp ur intet. Genomskåda det: Vi ska inte skämmas och gå och gömma oss. Vi kan ta oss upp igen och komma igenom det. Vi kan tala med vänner vi har förtroende för, och vara tålmodiga och ömsinta mot oss själva. Vi ska bara fortsätt med det vi vet att vi måste göra. Det blir bättre. Vad som än händer, ska vi inte sluta upp med att ta hand om oss själva.
Att återfinna vår jämvikt och behålla den när vi väl funnit den är vad tillfrisknandet handlar om. Om det låter stort så är det ingenting att oroa sig för. Vi kan göra det. Vi kan lära oss att leva igen. Vi kan lära oss att älska igen. Vi kan till och med lära oss att ha roligt samtidigt.
Texten har skrivits ur boken Bli fri ditt medberoende.

Inga kommentarer: