måndag 10 november 2008

Skuld - känner du igen det?

  • Föräldrar som inte vet bättre projicerar allt sitt elände på sina barn. Om barnen protesterar mot dem får de bara höra att det är fel på dem. Föräldrarna spelar martyrer, barnen tycker synd om dem och vågar inte kritisera dem. Men när de blir vuxna ger de igen – inte på föräldrarna utan på sin partner eller sina egna bara. Historien upprepar sig.
  • Många med låg självkänsla söker sig till människor som förstärker problemet. Det kan vara nedbrytande relationer där man blir illa behandlad eller relationer som har gått i stå och inte utvecklas mer.
  • Vi dövar våra skuldkänslor på olika sätt. Vi tröstar oss med mat. Bedövar oss med tv tittande eller surfande. Vi dämpar vår frustration med träning och sex. Med skulden som drivkraft handlar det inte längre om njutning utan om missbruk.
  • Skuldens budskap går alltid ut på att förminska och trycka ner. Den går ofta tillbaka i historien och påminner dig om alla misstag som du gjort. Tänk om jag hade gjort annorlunda, varför gjorde jag så, vad jag ångrar mig.

    Skulden gör allt den kan för att du inte ska försonas med tidigare tillkortakommanden och misslyckanden.
    Tack vara dina misstag har du lärt dig det som du vet idag – utan dina misstag hade du inte varit den du är.

Inga kommentarer: