lördag 8 november 2008

Bota ältandet!

  • När vi känner obehag och olust är det naturligt att agera för att bli av med det. Men det är just denna strävan som skapar ältandet!!Enligt beteendeterapi är det mest effektiva sättet att minska ett beteende är utsläckning. Det sker om ett beteende inte längre får någon förstärkning.

    Åter till tennisen:
    ”Om vi ser ältandet som en tennismatch så är behandlingen att inte slå tillbaka bollen när olustsidan har servat. Serve på serve slås men ingen på tröstesidan slår tillbaka bollen. Tillslut tar bollarna slut och servandet upphör. Matchen har slocknat.”

    Att bota ältandet innebär att man måste stå ut med och tillåta sig att tänka det obehagliga, men låta bli att tänka förmildrande, förklarande och förstärkande tröstetankar. Då blir beteendet att tänka på olusttankar oförstärkt och kommer att utsläckas. Ältandet upphör!
  • Att stå ut! Man behöver inte stå ut med att olusttankarna är sanna, men vi måste stå ut med möjligheten att de skulle kunna vara sanna. När vi står ut med vår ovisshet, sin olust som tankarna ger och ingenting gör för att bekämpa eller ifrågasätta dem, då gör man automatiskt rätt.
  • Exponering! Man kan inte vänja sig vid något om man skyddar sig mot det samma. Använder vi säkerhetsbeteenden inklusive tröstetankar, förblir vi rädda. Man kan inte försonas med något samtidigt som man slåss mot det. Tillåt dig att tänka olusttankarna utan att lindra det du känner med tröstetankar.
  • Skriva ner tankarna. Lista dina tankar under rubriken olusttanke. Läs sedan de skrämmande tankar i 20 minuter varje dag och avstå från varje tröstetanke. Att acceptera betyder inte att man tror att tanken är riktig, men det är inte uteslutet att tanken skulle kunna vara riktig. Acceptans är att hålla det värsta för möjligt och tillåta sig att må dåligt!!!
    Lär dig att känna igen dina tröstetankar. Dom kan fåolika skepnader. De kan vara logiskt motbevisande tankar t.ex. sannolikhetsresonemang. Manipulation av historien, revanschs tankar, önsketankar eller förklarande tankar. Det sista söker svar på frågan varför? Skriv upp dessa!



Inga kommentarer: