tisdag 18 november 2008

Konsten att avsluta.

Varför är det så knepigt att avsluta relationer och släppa taget om något?
Man stannar hellre med något dåligt eller något som inte fungerar än att gå vidare.
Det kan finnas flera skäl.
Vi är vanemänniskor och det kan vara tryggare att ha det som man har än att pröva något okänt. Det kan finnas en bekvämlighetsfaktor och ett inre motstånd som behöver övervinnas. Även om det är spännande att ändra sina vanor och rutiner så kostar det energi.
En del människor har kroniskt svårt att avsluta, vilket gör att de alltid blir klara i sista minuten eller aldrig blir riktigt färdiga. De blir stressade av att sätta punkt helt enkelt.
Släpp taget om det som inte gagnar dig. Gå vidare när det blir fel, släpp det. Det gäller såväl prylar, människor, föreställningar, krav samt våra förväntningar. Med föreställningar menas hur vi ser omvärlden, vilka filter vi använder för att tolka och göra den begriplig. Att släppa sina förväntningar underlättar en hel del. Vi spar mycket energi om vi inte investerar i att andra människor ska bete sig på ett visst vis. Ett säkert sätt att få inre frid är att låta människor vara som dom är.
Skriv ner i din agenda för nästa vecka allt som är planerat, alla möten och åtaganden, sociala såväl som i arbetat. Om du hade en allvarlig sjukdom och endast hade en kort tid kvar, vad kunde du då vara utan? Vad tar för mycket av din kraft?
Stryk och ta bort, rensa det som tar plats i onödan.

Inga kommentarer: