fredag 21 november 2008

Rädsla ger kamp!

Maktlöshet och rädslor ger upphov till kamp. Dessa känslor kan ha grundlagts i barndomen och ofta är man inte ens medveten om det.
Maktlöshet ger näring åt rädslor som gör att man känner sig otrygg. Detta föder i sin tur kamp. Man kan vara rädd för en rad olika saker; att misslyckas, inte duga, inte klara sig ekonomiskt, inte vara perfekt, inte bli älskad, inte passa in eller att bli bortstött. Eller en rädsla för att lyckas, för att synas, tala inför andra och få uppmärksamhet. Det man är rädd för är även det man får mer av i sitt liv. Om man är rädd för att bli avvisad och övergiven attraherar man sådana personer och relationer som bekräftar detta. Alltså föder det en ständig kamp.
En annan källa till otrygghet är att få för stora utmaningar för tidigt. Man har tvingats att vara självständig i tidig ålder.
Det går dock att bi av med rädsla och otrygghet. Det sker inte genom att förneka den, då ger vi den bara kraft. Låt inte heller rädslan ta kontrollen och styra, utan ta själv kontroll över situationen. Det gör du genom att identifiera och sätta ord på din rädsla i stunden, känna den och vända rädslan genom att säga positivt laddade ord.

Ta bort maktlöshet.
Vi kan bryta en känsla av maktlöshet genom att börja göra medvetna val. Vi påverkar egentligen vår livssituation hela tiden vare sig vi vill eller inte. Bestäm dig för att göra en sak annorlunda varje dag. Du kan välja precis vad du vill och det ska vara olika varje dag. Känn efter hur du påverkas av detta.

Inga kommentarer: