lördag 8 november 2008

Mer förslag på lösningar vid ältande

  • Vissa platser gör ältandet värre.
    Att vara ensam kan vara en situation när ältandet förvärras. Eller när vi ska lägga oss och sova. Sängen kan vara stimuli för ältandet. Är vi medvetna om det så kan vi vara mer observanta på tröstetankar.
  • Ältandet förekommer oftare i situationer då vår uppmärksamhet inte tas upp av annat eller då vår uppmärksamhet inte tas upp av annat eller då vi får för lite stimulans. Vanliga situationer för ältande är förutom sängen och läggdags, ensamhet, söndagar, tystnad, tristess och tråkighet, inget att göra på jobbet, när man känner sig övergiven, mörkret, trötthet och hunger.
  • När mycket händer, vi är med människor vi trivs med, har en intressant uppgift, då vi måste anstränga oss för att inte göra fel eller när hjärnan krävs för andra uppgifter så startar sällan ältandet.
  • Stoppa ältandet redan vid starten.
    Det är alltid bättre att förebygga skador än att reparera. Det är lättare att får stopp på ett tåg som ännu inte har börjat röra på sig. Det är lättare att stoppa ältandet innan det har kommit igång. Med kunskap och medvetenhet om sina tankars olika funktioner, så har man lättare att göra rätt redan vid starten av ett möjligt ältande.
  • När en ny tanke, som väcker olust eller rädsla dyker upp, gäller det att avgöra om tanken handlar om något som kan åtgärdas och korrigeras eller inte.
    Kan det åtgärdas rent praktiskt, bör det göras om det är önskvärt eller nödvändigt. Därmed finns ju inget att älta.
  • Besluta dig för att acceptera möjligheten att det obehagliga, dvs. olusttanken, kan vara sann. Avstå från alla tröstetankar och andra säkerhetsbeteenden.
    Följer man dessa tre råd kommer inte någon betingning att ske och därmed inte heller någon stegring av ångesten.
  • Förändring intelligens och tvivel.
    Det räcker inte med att läsa detta, utan vi måste arbeta aktivt med vårt beteende, våra tröstetankar för att nå ett resultat. Förändring av tröstebeteendet måste gå hand i hand med ett förändrat yttre beteende. Det räcker inte med att bara förändra tankarna.
    Alla mynt har två sidor. Så är det med vår intelligens. Den ger oss möjlighet att planera, hålla beredskap och styra oss i olika situationer där vi är osäkra och hotade.
  • Tyvärr kan den också få oss att se och uppfinna faror, problem och svårigheter, där sådana inte finns. Intelligenser skrämmer oss ofta med sin aldrig sinande ström av tankar, idéer och infall. Tvivel och osäkerhet är resultat av ältande men också dess näring. Ältande är fruktlösa försök att undanröja tvivel. Tvivel är dock en naturlig och ofrånkomlig del av livet. Mycket tvivel kan inte undanröjas utan det måste vi leva med.
  • Ta inte dina skrämmande och olustiga tankar och farhågor på så stort allvar.
    Din hjärna uppfinner ständigt något nytt att oroa dig med. Låt tankarna komma och gå som de vill. Låt dig inte styras av oro och tvivel till att börja argumentera med dig själv.

1 kommentar:

Sara sa...

Tack, det där behövde jag verkligen läsa. Allt gott! /Sara