lördag 1 november 2008

Vår skuld

När vi lånar pengar på banken så vet vi att vi har en skuld att betala. Ofta tar det många år att bli skuldfri så skulden hänger med oss oavsett vad vi är eller vad vi gör. Om vi är skyldiga pengar så styr den skulden oss hur vi lever. Föreställ dig hur det skulle kännas att vara skuldfri, att inte ha en skuld att betala. Jämför nu med hur det känns att tvingas lägga upp ekonomin med hänsyn till en skuld under lång tid framöver. Föreställ dig också känslan av att vara bunden av en skuld mycket lång tid framöver. Självklart är det så att den känslan får oss mindre fria.
Rädslan blir drivkraften att hålla sig flytande. Känslan av obehag som i sin tur påverkar dina relationer negativt.
Beteenden som en ekonomisk skuld kan skapa.
Anpassning.
Man är tvungen att anpassa sig till lånevillkor, återbetalningstider och förändringar i ränteläget.
Oro och rädsla. Här finns en oro för framtiden och för att läget ska förändras. Här finns också en rädsla för att hela tiden ligga på gränsen.
Prestation. Man är tvungen att prestera mer för att klara av att betala skulden. Rädslan för att misslyckas är stark.
Kritik. Den kan yttra sig som självkritik för att man har försatt sig i den här situationen. Men också som anklagelser mot andra som man upplever har lurat en.
Det är dessvärre möjligt att känna dessa negativa känslor utan att ha ett lån på banken. Många lever med en obestämd känsla av att vara skyldiga,en ständig oro för framtiden, en ängslighet inför andra människor och en känsla av att inte räcka till.
Den här sortens skuld går inte att betala av!
Lever du med känslan av att i grunden vara fel, värdelös eller skyldig kommer skulden bara att växa med att du betalar av den. Alla relationer runt omkring dig riskerar att bli ”bankrelationer”, där du är låntagaren som förtvivlat försöker betala av någon luddig skuld som aldrig kan upphöra, eftersom känslor aldrig kan betalas av. Antigen ger du upp efter en lång tid av förkastelser. Eller så inser du att det är du – och bara du som kan avgöra när DIN SKULD är avbetald.

Inga kommentarer: