lördag 8 november 2008

Ältandet är hjärnans tennis!

  • Vårt ältande är det ”psykologiska plågoris” som de flesta människor lider av.
  • Ältande är tankar. Har vi bara en fungerande hjärna, så är det möjligt att älta!
    Det vanligaste är att man ältar i situationer där osäkerhet, tvivel och tveksamhet är inblandade.
  • Ältande är ett försök till att lösa problemen oavsett om det går eller inte.Ofta handlar det om att göra riktiga val, vilket i sig inte går eftersom vi inte har tillräcklig information om framtiden.
  • Ältandet är ofta ett meningslöst försök att söka svar på frågor som inte går att svara på.
    Det kan också vara ett sätt att med tankarna försöka skydda sig mot verkliga eller overkliga hot.´
  • Att grubbla över det som redan har hänt, dvs. försöka binga klarhet i det som det inte går att få klarhet i.
  • Ältandet förekommer även i samband med val/beslut situationer om.Vi ältar även sånt som vi tycker är genant att fråga om. Det är en inre kamp. En inre diskussion där vi i tankarna överlägger möjligheter att påverka, förändra, förutse, förstå och förbereda sig för något. Ofta känns det som vi inte kan sluta älta fast vi vill det.
  • Ältandet är en ström av tankar.

    ÄLTANDET är en kedja av beteenden (tankar) som vi använder i ett syfte att bringa klarhet, övertyga oss om, förbereda oss för eller förvissa oss om något, men där vi inte uppnår det vi eftersträvar. Vi kan ändra våra motoriska beteenden, t.ex. så kan vi bestämma oss för att lyfta höger armen eller inte röra den alls. Våra motoriska beteenden står under vår kontroll, med undantag för reflexer och tics.

    När det gäller vårt tänkande så är det lite annorlunda. Vi kan besluta oss för att tänka på en viss sak men vi kan inte bestämma oss för att inte tänka alls. Detta är ett av problemen med just vårt ältande. Vi tänker under hela vår vakna tid.

    ”Det är omvittnat svårt – faktiskt omöjligt – att besluta sig för att INTE tänka på en blå elefant. Så fort man försöker att inte tänka på en blå elefant så kommer den blå elefanten upp. Det blir så, för att när man försöker hålla ordning på vad det är vi inte ska tänka på, tänker vi automatiskt på det.”

    Ältandet är en ström av tankar som består av två typer av tankar, och som har olika funktion.
    Den ena sortens tankar ”olusttankar väcker oro, osäkerhet eller olust och fungerar som skrämmare eller ”trigger”.
    Den andra typen av tankar ”tröstetankar” fungerar som lugnare, återförstärkare eller tröstare. Dessa tankar har funktionen som säkerhetsbeteende, dvs. de som används för att undanröja osäkerhet, tvivel, ovisshet och en känsla av obehag.

Inga kommentarer: