lördag 1 november 2008

Tänk på hur du talar

Byt ordförråd och bli mer positiv – så enkelt kan man bli en ny människa. Börja med att undvika dessa ord.
Försöka; detta ord antyder att det kan sluta illa. En ursäkt i förväg för något som troligen kommer att misslyckas. Ersätt med
Jag ska – och du kommer att finna att du klarar av mer än du trodde.
Alltid och aldrig; De orden visar att man har ganska fyrkantiga förväntningar och att det inte finns plats för förändringar. Ersätt dem med lite mer nyanserade ord som biland, ofta nästan och sällan.
Är; ordet ”är” beskriver en person som oföränderlig. Ex. Elis är dum, sur. Man kan inte se sina medmänniskor som varelser som utvecklas från dag till dag. Byt ut är mot en mera uttrycksfull och tidsbegränsad beskrivning.
Ex Elin var sur igår.
Kan inte; detta uttryck är ett påstående som inte lämnar något hopp om bättring. Byt ut kan inte mot frågor som Hur kan jag lyckas med det här?
Borde: detta ord kan ge dig skuldkänslor för något du måste göra men inte gör. Gör något i stället eller låt bli, men använd inte ordet borde.
Alla och ingen: de här två orden gör att du kan fälla omdömen om stora grupper av människor, ofta orättvisa eftersom vi är individer med skilda personligheter. Ersätt med uttalanden typ. En del jag mött, vissa människor eller några jag känner.

Inga kommentarer: