torsdag 13 november 2008

Självkänsla och egoism.

Den värdegrund som du står på har föga effekt om det inte är förankrad i dig.
Dvs. när vi försöker leva ”sant” – göra val som överensstämmer med de vilka vi är, det vi vill, det vi behöver och det som vi mår bra av – anser många människor att det är egoistiskt.
Vi måste tycka om oss själva och göra det vi gillar för att känna glädje tillsammans med andra. Egoism är motsatsen. Det innebär att vi istället lever utifrån och in. Vi går mot vår egen vilja och våra egna behov, vi blir omvärldsberoende och utifrånstyrda i högre grad, vi söker bekräftelse i det yttre, vi ljuger och manipulerar och kontrollerar för att slippa kritik eller bli avslöjade. På så vis sårar vi oss själva och andra.
Egoismen göder hämndbegär, frustration och ilska. Eftersom vi inte är raka och tydliga i vår kommunikation drivs vi av dolda motiv för att nå våra syften.

Självkärlek.
Du ger dig själv tid och utrymme för att må bra
Du lyssnar på dig själv innan du fattar beslut. Dina val blir därför medvetna och ärliga. Väljer du att delta i något gör du också det med öppenhet och glädje.
Eftersom du alltid ställer upp av fri vilja vet de som du hjälper att du tycker om att göra det. Alla vinner på det.
Eftersom du känner efter vart du själv står har du lättare att lyssna på andra och möta deras vilja med respekt.

Egoism:
Du tar reda på var andra står i olika frågor och håller med dem för att slippa kritik.
Du ger andra skulden när du har fattat fel beslut eller gjort ett dumt val.
Du utnyttjar andra för att få olika fördelar. Det kan vara öppet och elakt likväl som ett tyst manipulerande eller spelande.
Du saknar verklig glädje och har därför svårt för att vara ärlig eller visa empati.

Inga kommentarer: