tisdag 11 november 2008

Värderingar och attityder.

De flesta människor har i grunden rätt lika värderingar. Vi vet att vi ska behandla andra så som vi själva vill bli behandlade. Vi har en inre känsla för vad som är rätt och fel, gott och ont. När vi beskriver hur vi vill bli bemötta talar vi ofta om respekt, att bli tagna på allvar, lyssnade på, känna oss älskade eller i alla fall accepterade. Det är allmänmänskliga behov och värderingar som styr våra attityder.
Vad vill vi inte ha? Det svaret är vi rörande överens om att vi inte vill bli kontrollerade, inte vill bli respektlösa behandlade, inte ha för mycket kritik, tjat, krav eller lögner.
Ofta blandar vi ihop görandet och varandet. Kritik och hot tvingar oss till ett visst beteende som vi kanske väljer att göra uppror emot. Men det är inte beteendet som är problemet utan de känslor som finns bakom, dvs. de känslor som vi kommer i kontakt med när vi blir utsatta för kritik eller hot.
Dessa behöver vi göra upp med – känna dem, erkänna dem, sortera dem och ibland förstå vad vi själva vill i det. Först därefter kan vi göra mer medvetna val och agera i enighet med de värderingar vi har.

Inga kommentarer: