tisdag 11 november 2008

Vilka är dina värderingar?

Våra värderingar syns i vårt agerande, men också i de omdömen vi fäller, de åsikter vi har och de uppfattningar vi ger uttryck för. Många människor lever inte som de lär, de agerar mot sina värderingar i stället för att leva i enighet med dem. Ofta för att våra värderingar inte är förankrade - de bottnar inte i djupet av oss själva. Gemensamt för värderingar är att de ligger bakom vårt sätt att agera och bete oss, dvs., hur vi handlar i moraliska valsituationer.

Övergripande värdering. Man ska inte skada andra, alla människor har samma värde, alla har rätt till sina liv, barn ska få vara trygga mm
Personliga värderingar. Jag vill vara en bra vän, jag vill lyssna på andra, jag tycker att det är viktigt att vara ärlig, jag vill inte tala illa om andra.

Eftersom livet i sig är föränderligt – en ständig pågående process – ändras våra intressen och behov allt eftersom. Det innebär kanske också att våra värderingar skiftar från tid till annan.
Det som är tydligt med destruktiva värderingar är att man är beredd att agera i enlighet med dem mot andra. Samtidigt som man aldrig skulle acceptera att bli utsatt för liknande agerande.
När vi blir medvetna om våra värderingar och går emot det goda orsakar det skuld.
Vi talar för lite om våra värderingar, om längtan, känslor och behov. I tystnaden blir vi allt mer isolerade och den innebär en grogrund för feltolkningar och missförstånd. Tystnad skapar separation och främlingskap.


Inga kommentarer: